Profém Tec Fémipari Kft.
Cégbemutató -
Cégnaptár -
CNC forgácsolás
Főoldal
Cégünk
Szolgáltatások
Termékek
Partnerek, Referenciák
Minőségpolitika
CNC
CNC megmunkálás
CNC forgácsolás
CNC esztergálás
CNC marás
Fémmegmunkálás
CNC forgácsolás

 

CNC forgácsolás

A Profém Tec Fémipari Kft.-ben a megmunkálások a hagyományos gépek mellett korszerű CNC vezérlésű gépeken történnek, esztergálásban o1000x3000, marásban 2600x1000x1000 mm méretig, maximum 4T súlyhatárig. Megrendeléseink között szerepelnek, gépi berendezésekhez alkatrészek gyártása, hideg- és melegalakító szerszámok gyártása.


Mi a CNC forgácsolás?

A forgácsolás olyan anyagmegmunkáló módszer, amelynél a kiinduló darabról a fölösleges részeket - egy arra alkalmas szerszám (forgácsolószerszám) segítségével - forgács formájában távolítják el. A forgácsolás történhet mértanilag határozott és határozatlan élű szerszámmal. A határozott élű szerszámok közé tartozik például az esztergakés vagy a fűrészlap, a határozatlan élű szerszámok közé például a köszörűkorong.
A forgácsolás fontosabb módszerei az esztergálás, a gyalulás és vésés, a marás, a fúrás, a köszörülés, az üregelés stb. Néhány forgácsolási műveletet kézzel is el lehet végezni (pl. reszelés, dörzsölés, fűrészelés), de általában gépi erővel, forgácsológépekkel forgácsolnak.

A tágabb értelemben vett szerszámgépek közé tartoznak azok a munkagépek, amelyek mechanikai energia felhasználásával valamilyen módon - forgácsolással vagy képlékenyalakítással - szerkezeti anyagokat (fém, fa, műanyag stb.) dolgoznak fel, változtatják meg azok alakját. A forgácsoló szerszámgépek forgács leválasztásával végzik az anyag megmunkálását. Ilyenek például az esztergagép, a gyalugép, a marógép, a fúrógép' stb. A forgácsológépek sokszor egyetlen fajta művelet végzésére alkalmasak (ezek a célgépek), de gyakoriak az univerzál vagy egyetemes gépek is, amelyek többféle faladat ellátására is alkalmasak.

A forgácsológépek fontosabb részei: a gépágy vagy állvány, a hajtómű, a szerszámtartó, a munkadarabot befogó készülék, az előtolómű stb. Irányításuk lehet kézi, gépi (automatizált) vagy vezérelt. A korszerű szerszámgépeken a vezérlést számjegyvezérléssel (NC-gépek, NC - Numerical Control) vagy számítógépes vezérléssel (CNC-gépek, CNC - Computer Numerical Control) oldják meg. Azt, hogy milyen típusú szerszámgépet célszerű használni adott feladat ellátására, a gazdaságosság kérdése dönti el, konkrétan a termék sorozatnagysága. Nyilvánvaló, hogy egy nem túl bonyolult darab forgácsolási feladatait egy hagyományos szerszámgép gazdaságosan tudja ellátni, ugyanakkor a nagy sorozatú és nem nagyon bonyolult darabok esetén az automaták (célgépek) alkalmazása jöhet szóba.

 

 

PROFÉM-TEC - www.profem.hu - Copyright © PROFÉM-TEC fémipari Kft. - All Rights Reserved - Minden jog fenntartva
E-mail: info@profem.hu - Oldaltérkép - Design © Antik Tárgy és Régiség Portál